Ja, jeg beklager den noget profane overskrift, omend den i Røvhulsammenhæng må siges at være på sin plads. Men altså. Før verden gik af lave og ordet mikrobryggeri endnu ikke fandtes, var Svaneke Bryghus blandt de få kvalitative alternativer til Carlsberg og Tuborg. Deres øl kunne kun fås på Bornholm, og så på fad på et enkelt Københavner værtshus. Og deres øl var god. Så rullede ølrevolutionen henover kongeriget, og øldrikkere blev beriget med rigtigt mange gode øl fra rigtigt mange gode bryggerier. Jeg ved ikke hvad tanken har været hos Svaneke, men deres øl er samtidigt i stigende grad blevet ringere.
Og med deres Choko Stout skraber de altså bunden. Det er svært at brygge en øl med chokolade. Fedtstoffet i chokolade hæmmer den ønskede skumdannelse, hvilket man så må kompensere for ved fx brug af hvedemalt, der giver kraftigere skum i øllet. På Svaneke Bryghus har man dog løst problemet ved slet ikke at anvende chokolade i sin Choko Stout. Den består af vand, bygmalt, aromaessens, humle og gær. Og resultatet er da også derefter. Øllet har simpelthen den mest vederstyggelige smag af vekao/Nesquick/påskechokoladehare man kan forestille sig. Syntetisk hørmende overparfumeret og kvalmende sød.
Tidligere hed øllen Kjaerstrup Choko Stout, lavet i samarbejde med den bornholmske chocolatier af samme navn, men jeg gætter mig til at de ikke længere vil sættes i forbindelse med et så dårligt produkt.
Der er andre øller i porteføljen, der ligeledes gør brug af aromaessenser, men i første omgang er det altså Vekao-stouten, der nu kan pynte sig med et velfortjent Røvhul(-Ufiltreret-). Skål!