Kakao ku’ ikke

Tæt på weekend, mellemste datter på fem vil gerne holde morgenfødselsdag for sin yndlingsbamse, der skal indgå boller og kakaomælk. I supermarkedet falder blikket på den smukke lysebrune karton fra Hirtshals Mejeri. Og der er lovende toner allerede på forsiden.

“Ikke tilsat sukker”, står der i en separat cirkel efterfulgt af “Med naturligt indhold af mælkesukker”. Jeg bliver rørt. Endelig et produkt, rettet mod børn, der ikke er plastret til i sukker. Her er bare et naturprodukt, en mælk, med kakaosmag. Perfekt! Men så var det, jeg vendte kartonen om, og læste en indholdfortegnelse, som ikke Stephen King kunne have skrevet uhyggeligere:

“96% skummetmælk, 2,7% kostfibre(inulin), 1,1% affedtet kakaopulver, stabilisator, Carrageenan, Guar gum, mono- og diglycerider, salt, sødestof(Acesulfamkalium)”.

Undskyld mig Hirtshals mejeri, men det er bare ikke i orden. Så kunne I ligeså godt have skrevet at mælken ikke indholdt brosten, ikke er taget med tang, og kun farvet af naturlig hvidt. I pisser mig af, og det udløser naturligvis?

 

 

 

 

 

ET RØVHUL. Velkommen i klubben.

 

 

4 kommentarer to “Kakao ku’ ikke”

 1. Jaaa! De skal hænges til tørre.

  Dette er et godt eksempel på en af Pollans regler. Den lyder noget i retningen af, at man skal holde sig fra fødevarer, som praler af at være sunde.

  Uden tilsat sukker! Hurra! Det lyder sundt.

  Men er det ikke.

  På den anden side er det lettere naivt at blive fristet af en kakaomælk uden tilsat sukker. Hvad havde man mon ment om kage uden tilsat sukker? Det duer jo ikke. Og hvad er formålet i øvrigt?

  Men frem i lyset skal de klamme produkter. For der er meget fup og fidus.

  “Uden tilsat sukker” er som nøglehullet eller fuldkornsmærket. Fødevarens kompleksitet reduceres til et enkelt udsagn på emballagen. Frem for at forstå et produkt eller lave det selv, kan man blot forholde sig til en farvet cirkel.

 2. Mon produktet er en desperat nyskabelse i forsøget på at holde skindet på næsen og overleve? Men nej det holder ikke, og det gør mejeriet desværre heller ikke. Det lukker. http://www.nordjyske.dk/artikel/10/5/4/3800435/3/hirtshals%20mejeri%20lukker

 3. Tak for tippet Maria. Det er løn som fortjent!

 4. Dejligt at have et røvhul her i samfundet.
  Dog vil jeg lige sige at guar gummi er et fortykningsmiddel, som er meget anvendt i fødevarer. Udover det kan man ikke komme udenom natursukker aka. laktose (hvis i mælk) eller andre former for frugtsukker.
  Dette produkt er dog sundere end andre kakaomælker og især blandselv mælk på kakao pulver, om indeholder noget der ligner 25 sukkerknalder.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: