Løgismose tykmælk hindbær/blåbær

Tillykke med det allerførste “Røvhullet” til Løgismose. Deres tykmælk har fået røvhullet efter en nærlæsning af varedeklarationen. Prøv at læse den engang. Måske tænker du ved første øjekast, ligesom jeg, at 30% hindbær, det er virkelig flot. Men det der i virkeligheden står er at der er tilsat en hindbærmarmelade, der indeholder 30 procent hindbær. For det første er det godt nok ikke meget frugt i en marmelade(resten er sukker). For det andet betyder det, med lidt matematik og procentregning, at det reelle indhold af hindbær er under 3%. Hvilket sikkert er grunden til, at der også indgår hindbæraroma. Helt ærligt, er det godt nok af et Løgismose produkt, der på forsiden af kartonen omtaler sig selv som “Gastronomisk tykmælk” ? Ikke i min bog, det er nærmere et forsøg på at bilde dig ind, at produktet er bedre end det egentligt er. Derfor tildelt et Røvhul.

12 kommentarer to “Løgismose tykmælk hindbær/blåbær”

 1. Hej,
  Fedt set… men hvordan er du kommet frem til de tre procent i det endelige resultat. Nu kan man jo ikke se forsiden, men hvis der er 30 g marmelade pr 100 gram, og 30% af dette er hindbær er der vel 9% hindbær i det totale??

  Jeg ville meget gerne vedlægge et billede fra kvickly her, hvor man kunne købe svinekæber som kom fra et meget anatomisk udfordret svin. Pakken var fyldt med haler 🙂

 2. Det fremgår at der er 30% hindbær i hindbærmarmeladen. Men hvor meget marmelade er der i tykmælken? Det skal man da vise for at kunne regne noget som helst ud….

  //Søren

 3. Flere mennesker vil gerne har klarhed over udregningen, som kommer her i sin præcise og fulde længde.
  Tykmælken indeholder 11,2 gram kulhydrat, hvoraf det meste kommer fra hindbærmarmeladen. En Løgismose tykmælk naturel indeholder 4,5 gram kulhydrater, så vi kan derfor antage, at de resterende ca. 7 gram kommer fra hindbærmarmelade.
  7 gram hindbærmarmelade, hvoraf 30% er hindbær giver 2,1 gram hindbær. Da jeg ikke ved, om der skulle være tilsat en smule sukker i en tykmælk naturel, lod jeg tvivlen komme Løgismose tilgode, og rundede op til 3 gram/100gram, altså 3%.
  Håber det giver mening.
  Anders

  • Hej Anders
   Skønt initiativ, det er virkeligt et mærke vi har brug for 🙂 Jeg arbejder i Forbrugerrådet, og vi samler på vildledende mærkning og skøre eksempler, så du er velkommen til at uploade billedet på Forbrugerrådets facebookside “Forbrugerrådet Vores Mad”. Se http://www.facebook.com/VoresMad.
   Det skal dog lige tilføjes, at din udregning af hindbærindholdet ikke helt holder. Først og fremmest fordi, at man ikke kan sige at 7 gram kulhydrat svarer til 7 gram marmelade. Typisk indeholder marmelade måske ca. 50% sukker og 50% vand. Derudover kan man ikke sige, at der kommer 4,5 g kulhydrat fra tykmælken i 100 g frugttykmælk, for der er ikke tale om 100 gram tykmælk, når der er tilsat en vis del marmelade.
   Så at regne det ud kræver både antagelser og en ligning, hvis man skal udgangspunkt i kulhydratindholdet. Det simpleste vil være i stedet at gå ud fra, at der ca. er tilsat 15% marmelade, dvs 15 gram pr. 100 gram.. Det er nemlig den mængde, der typisk tilsættes frugtyoghurt. 30% af 15 gram er 4,5 gram, altså 4,5% hindbær i frugttykmælken.
   (dette passer også meget godt med kulhydratregnskabet: 7,5 g (svarende til 50% af 15 g) fra marmeladen + 3,8 g (svarende til 85% af 4,5 g) = 11,3 gram)
   Men din pointe holder stadig, selvom tallet er 4,5%. Og min umiddelbare vurderingen er også at mærkningen overtræder lovgivningen.

   • Hej Camilla. Tak for dit bidrag. Jeg kan ikke gennemskue, om dit ræsonnement er rigtigt, men det er det sikkert. Min pointe er også primært den, at det, at nævne de 30%, er et forsøg på at narre forbrugeren, samt at anvendelsen af hindbæraroma i en “gastronomisk” tykmælk er ærgrerlig, fra et så stærkt kvalitetsbrand som Løgismose. Især når man skriver i sine dogmer: “Tilsætningsstoffer. E-numre gør ikke noget godt for smagen. Vi tror på friske fødevarer og naturlig konservering som salt, røg, frost, sukker, henkogning og køl.”
    Og tak til alle kommentarer indtil videre. Herligt med en livlig fødevaredebat.

 4. Fed idé med denne blog. Der findes masser af skraldemad i pæn indpakning.

  GIv gas!

 5. Hvordan dælen skulle de ellers have skrevet det? Det er skrevet helt korrekt, at det indeholder hindbærmarmelade, og i den marmelade er der så 30 procent hindbær. Hvis man tror, der er 30 procent hindbær i det færdige produkt, er det fordi man har været sjusket med sin læsning.

 6. Gode detaljer i kommentarene, men hvad skete der lige med blåbærene? Bliver de tryllet ind i katonerne lige før afsending eller er det en del af aromaen i hindbærmarmeladen?
  Mvh. Martin

 7. Så kom jeg lige ind på deres hjemmeside og jeg kunne ikke lade være med at medsende deres dogme nr. 5:
  “Sporbarhed.
  Vi vil gerne drive sporbarheden et stykke videre end lovens bogstav. Vi foretrækker at kunne redegøre for hvert eneste ingrediens’ oprindelse og kvalitet. ”
  Link: http://www.loegismoseudvalgt.dk/6-dogmer

 8. @Helena: De kunne jo have undladt at skrive 30%. Så var alle ingredienser nævnt uden procentangivelse. Eller have angivet % for samtlige ingredienser. Netop at fremhæve hindbærprocenten i en marmelade, som er en ret lille del af det samlede produkt er i min optik et forsøg på at få os til at tro, at der er mange hindbær i.
  @Martin: Der er en tykmælk med blåbær, hvor samme problematik er gældende. Tak for Løgismoses dogmer. De nævner pudsigt nok ikke hindbæraroma.

 9. Hej Anders.
  Fedt initiativ! bliv endelig ved med det, da det er total misvisende for forbrugeren at løgismose skrive sådan (og laver et sådan produkt).
  Hvis du køber hindbærtykmælk forventer de vel at finde mere end 4,5% hindbær i et sådan “kvalitetsprodukt”, jeg er rystet over dem som arbejder med arkesførringen hos Løgismose selv syntes det kan være fair overfor deres trofaste kunder.
  Måske dette er starten på sevransagelse hos dem.

  Mvh Lasse

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: